Geçmişe yolculuk beni hiç tanımadığım, bilmediğim dönemlere taşıdı; Halit Ziya Uşaklıgil, Halide Edib Adıvar, Muhsin Ertuğrul, Cemal Reşit Rey gibi kültür yaşamımızı belirleyen insanlarla tanıştırdı. Ben soruyordum, annem yanıtlıyordu. Kimdi konuşan; annem mi, aklı muzipliklerle dolu küçük, komik bir kız mı, sürekli bir arayış içersin de kendini bulmaya çalışan genç bir kadın mı, yoksa yaşamına bir anlam ve değer katmaya çalışan çok yaşlı, bilge bir insan mı? Bu günden düne, dünden bu güne neler kaldı, neler değişti? Yaşadığımız hızlı gelişim sürecinde çocuklarımızı nasıl bir gelecek bekliyor? Geleceği yönlendirmek ne kadar elimizde? Sanatın, tiyatronun, müziğin iyileştirici gücünden nasıl yararlanılabilir?
İki farklı kuşak Nazan İpşiroğlu ve kızı Zehra İpşiroğlu tartışıyorlar. Çıkış noktaları Cumhuriyet’in kuruluş yılında dünyaya gelen Nazan İpşiroğlu’nun müzik, tiyatro ve sanat dünyası içinde geçen yaşamını anlatan ‘Bugünden Düne Dünden Bugüne’ kitabın yazarı Zehra İpşiroğlu’nu kısaca tanıyalım;
Zehra İpşiroğlu, 1949 doğumlu, Hatice Nazan-Mazhar Şevket İpşiroğlu çiftinin kızıdır. Ortaöğrenimini Avusturya Lisesi’nde; yüksek öğrenimini İstanbul, Freiburg ve Berlin Üniversitelerinde Alman Dili ve Edebiyatı ile Felsefe bölümlerinde tamamlamıştır.
Zehra İpşiroğlu, 1976 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne öğretim üyesi olarak girmiştir. 1992 yılında aynı üniversitede Dramaturji ve Tiyatro Eleştirmenliği Anabilim Dalı’nı kurmuştur. 1998 yılına kadar burada bölüm başkanlığı görevini sürdürmüştür.
1977 Milliyet Sanat Film Öyküsü Yarışması – Birincilik Ödülü
1993 Kültür Bakanlığı Tiyatro Araştırma ve İnceleme Ödülü – (Türkiye’de Devrim)
1997 Orhan Kemal Öykü Yarışması Ödülü – (Gergedan Oyunu)
1997 Kültür Bakanlığı Eleştiri Ödülü – (Türkiye de Yeni Arayışlar)